Uw en onze uitdaging

De overheid en het bedrijfsleven bevrijden van hun administratieve rompslomp

Is dit voor u herkenbaar?
E

Zeer complex ICT-landschap

E

Continue veranderingen in de omgeving

E

Te lange time-to-market, hoge kosten en veel fouten

E

Miljoenen aan verspillingen

Parlementaire onderzoekscommissie ICT

De huidige ICT-situatie komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2014/2015 kwam de ICT-sector ook al negatief in de publiciteit. Er is zelfs een parlementair onderzoek aan gewijd onder leiding van Ton Elias en het enorme probleem is in de Tweede Kamer besproken.

Citaat uit de rapportage van de parlementaire ICT-commissie: ‘Eén tot vijf miljard euro aan verspillingen per jaar alleen al bij de Nederlandse overheid.’

Tot op heden is het probleem nog steeds niet fundamenteel aangepakt en opgelost. Publicaties over ICT-mislukkingen zijn nog steeds aan de orde van de dag.

Het achterliggende probleem

Veel organisaties hebben een complex ICT-landschap. Er komen steeds nieuwe business rules bij. Dit zijn de onderliggende overheids- en bedrijfsregels door wetswijzigingen, nieuwe wensen uit de markt en reorganisaties. Die nieuwe business rules vragen om veranderingen in de ICT-systemen: toevoegingen, aanpassingen en workarounds. Zo wordt het landschap steeds ingewikkelder en het risico op fouten steeds groter.

Medewerkers van een afdeling hebben geen idee wat de medewerkers van een andere afdeling nu werkelijk doen. Het onderhoud van de bestaande systemen in het complexe ICT-landschap wordt gedaan door de leveranciers die daar een belang bij hebben. Ook dure externe consultants worden vaak ingezet voor dit onderhoud. Op deze manier is er sprake van een vicieuze cirkel waarbij het ICT landschap alleen maar complexer wordt.

Er gaat enorm veel tijd en geld verloren. Verspillingen van miljoenen per jaar zijn eerder regel dan uitzondering. Dit probleem zie je vrijwel overal terug in alle organisaties: bij de overheid – zoals de politie en de Belastingdienst –, in de zorg en het bedrijfsleven – zoals bij banken, de uitzendbranche en in de logistiek. Waar dan ook.

Op dit moment ontbreekt het aan een overkoepelende aanpak voor het grotere geheel. Alleen dan is het mogelijk om dit enorme probleem op te lossen.

GEÏNTERESSEERD IN SIXBLOCKS SOLUTION?

Als u ook vindt dat de bestaande bedrijfsprocessen extreem vereenvoudigd moeten worden, sluit u dan aan bij onze inspirerende reis.