Waarom The Founder, het verhaal achter McDonald’s, verplichte kost zou moeten zijn in elke organisatie

Door: Joost de Wit
Archief | Uitgelicht
Gepubliceerd: 22-07-2022
The Founder is de film over het verhaal achter McDonald’s en zit vol met inspirerende scènes. Een hele mooie is die met het tennisveld waarop de werkwijze in de keuken wordt uitgedacht, geoefend en aangepast. En dat gebeurt net zo lang totdat alles klopt. Prachtig! De principes van deze “tennisveld scène” zijn inspirerend en nu nog steeds toepasbaar; vooral voor organisaties met ambitie. Tja, en welke organisatie heeft dat nou niet? Alleen al om de “tennisveld scène” zou The Founder verplichte kost moeten zijn voor alle werknemers.
Voor mij zijn The Founder in het algemeen en de “tennisveld scène” in het bijzonder heel herkenbaar en inspirerend. De essentie van ons digitale SixBlocks platform is gebaseerd op het modelleren van een duurzaam product-, klant- en procesmodel. Dit betekent dat iedere organisatie als het ware haar eigen “tennisveld scène” speelt in ons platform. Het resultaat is de balans tussen een lean en mean changemanagement oplossing voor alle toekomstige veranderingen en een agile organisatie waar creativiteit, vrijheid en verantwoordelijkheid centraal staan.

 

 

The Founder

 

De film The Founder vertelt het waargebeurde verhaal over McDonald’s halverwege de vorige eeuw. Ray Kroc, een milkshake machine verkoper, is totaal verbaasd als er een bestelling binnenkomt voor zes machines. Onmogelijk, denkt hij, het is al moeilijk genoeg om er één te verkopen. Ray belt het restaurant dat de bestelling heeft geplaatst om te checken of er een fout is gemaakt. Hij krijgt Dick McDonald aan de lijn. Samen met zijn broer Mac runt hij het restaurant. Er is inderdaad een fout gemaakt. Ze willen er geen zes bestellen, maar vragen maar liefst om acht milkshake machines. Ray Kroc is totaal verbijsterd.

 

 

Ray snapt er werkelijk helemaal niets van en kan het niet geloven; acht milkshake machines met één bestelling. In dat restaurant moet wel iets heel bijzonders gebeuren. Dat wil Ray graag met eigen ogen zien en hij besluit op reis te gaan naar San Bernardino waar het McDonald’s restaurant staat. Het verandert zijn leven. Ray is gefascineerd door het concept en gaat in gesprek met de broers. Uiteindelijk gaan Dick en Mac met Ray in zee om samen zaken te doen. Het loopt allemaal net even anders.

De film zit vol met prachtige inspirerende scènes zoals “watch out…burgers crossing”, “the golden arches”, “franchising…franchising…franchising…franchising”, “a cross, a flag, and arches…please, do it for America”, “McDonald’s is family”, “it’s called a milkshake Ray…with real milk…now and forever”, “you don’t understand what business you are in”, “even you still don’t understand it…it’s the name”, “one word: persistence”. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De mooiste scène in de film is naar mijn mening die van het tennisveld. Huh, een tennisveld en McDonald’s, hoe zit dat?

 

De “tennisveld scène”

Op een gegeven moment vertellen Dick en Mac McDonald hun achterliggende verhaal aan Ray Kroc die enorm enthousiast is over het McDonald’s concept. De broers praten vol trots over onder andere hun start met hotdogs, de verhuizing naar San Bernardino met het hele gebouw over de weg en de keuze voor een kleine menukaart met producten die goed verkochten: frietjes, hamburgers en softdrinks. Doorslaggevend is hun concept voor de snelheid in het klaarmaken van bestellingen. Ray Kroc luistert, wordt steeds enthousiaster en wil er alles van weten.

Snelheid wordt de kracht van McDonald’s, dat was het idee van de broers Dick en Mac. Een bestelling moet in 30 seconden gereed zijn. Daarvoor hebben de gebroeders McDonald’s een compleet nieuw concept uitgedacht want alles in de keuken moet kloppen. De hamburgers moeten precies goed gaar zijn, twee plakjes komkommer, uitjes, de juiste hoeveelheid saus, frietjes, milkshakes e.d.. En ook het personeel moet perfect op elkaar ingespeeld zijn, de procedures moeten kloppen en de medewerkers moeten op een krachtige manier met elkaar samenwerken. Anders werkt het natuurlijk niet. Het moet allemaal precies kloppen, en dat alles in 30 seconden.

 

 

Om dit uit te testen, bedachten ze om de keuken met krijt te schetsen op een tennisveld en daar wordt met het personeel geoefend. Daar waar het nog niet lekker loopt, worden aanpassingen doorgevoerd en wordt er weer geoefend. En vervolgens opnieuw, steeds weer. Dat doen ze net zo lang totdat alles klopt en het voltallige personeel alle procedures snapt.

Er ontstaat een systeem waarbij de organisatie, de procedures en de machines precies met elkaar in balans zijn om een bestelling in 30 seconden aan de klant te leveren: het “Speedee Service System”. De vraag die wij als kijker hebben, is hoe het principe van de “tennisveld scène” is toe te passen in de tegenwoordige tijd waarbij de balans tussen een optimale digitalisering en een wendbare organisatie essentieel is. En dan komt SixBlocks in beeld.

 

 

Van McDonald’s naar elke organisatie met ambitie

De “tennisveld scène” van McDonald’s staat wat mij betreft niet op zich. Het is het symbool voor het realiseren van een strategische ontwikkel- en/of groeiambitie voor iedere organisatie. Het maakt niet uit wat die ambitie is. Of die nou bestaat uit meer klanten, een professionelere dienstverlening, nieuwe producten, aangepaste diensten of een combinatie van meerdere aspecten; het doet er niet toe. In de praktijk ontstaat dan een situatie die bij vrijwel alle organisaties herkenbaar is.

Het aanwezige ICT-landschap is in organisaties vaak heel complex met inflexibele systemen en versnipperde kennis bij de medewerkers. Het doorvoeren van veranderingen kost veel te veel geld en veel te veel tijd. De aanwezige balans tussen de organisatie en de systemen voldoet niet om de strategische ontwikkel- en/of groeiambitie te bereiken. Het fundament klopt niet. Dit moet anders.

Daarom is het naar mijn mening essentieel dat organisaties met een strategische ontwikkel- en/of groeiambitie zelf ook de “tennisveld scène” van McDonald’s spelen. Ze moeten terug naar de basis en bereid zijn om te investeren in het creëren van een duurzaam fundament vanuit de wortels. Zo ontstaat een juiste balans tussen de juiste systemen en de juiste organisatie, een fundament dat wel klaar is om de strategische ontwikkel- en/of groeiambitie te realiseren.

Tja, en eigenlijk heeft natuurlijk iedere organisatie een ambitie. Tenminste, als ze niet ten onder willen gaan aan het vasthouden van de huidige werkwijze op basis van het “want zo doen we dat altijd” principe. Daarom is de film The Founder naar mijn mening in iedere organisatie voor alle werknemers waardevol en zou het verplichte kost moeten zijn. Absoluut!

Toch is het makkelijk gezegd om de “tennisveld scène” in een organisatie met ambitie in deze tijd op te pakken. Het is een tijd waarin alles heel snel gaat, digitalisering een essentiële rol speelt en medewerkers geïnspireerd willen worden door impactvolle, gave en haalbare uitdagingen. Juist om die redenen is het interessant om eens verder naar SixBlocks te kijken. Sterker nog, de kans dat er meer resultaat wordt geboekt dan alleen de strategische ontwikkel- en/of groeiambitie is zeer realistisch.

 

Van organisaties met ambitie naar SixBlocks

Het duurzaam en extreem vereenvoudigen van bedrijfsprocessen, dat is wat het platform van SixBlocks doet. Met als doel dat klanten trots zijn omdat zij zelf hun eigen verwachtingen overtreffen: “exceed expectations”. Organisaties realiseren in het platform zelf hun duurzame fundament vanuit de wortels. Daarom is het te vergelijken met de “tennisveld scène” van McDonald’s en gebruiken wij deze metafoor in onze marktbenadering voor de definitie van de ideale doelgroep.

 

 

 

Het unieke van het SixBlocks platform is het Business Rules Canvas gedeelte. Daarin creëren organisaties hun eigen duurzame fundament vanuit de wortels op drie levels:

  1. de plattegrond – met de overview van het product-, klant- en procesmodel plus de aanwezige systemen op één A4’tje
  2. het memobord – met de visualisatie van de functionaliteit vanuit de plattegrond in zes blokken
  3. de details rules – met de ingekleurde details per memo

 

 

Daaromheen wordt de desbetreffende context meegegeven, is het fundament in het verleden, heden en toekomst te wijzigen en is het totaaloverzicht via SixBlocks Maps beschikbaar. Dit betekent dat het fundament continue aanpasbaar is, volledig transparant is en daardoor inzichtelijk is voor de gehele organisatie. Bovendien is de samenhang tussen de drie levels en de zes blokken heel makkelijk te volgen voor alle medewerkers in de organisatie. Het fundament vanuit de wortels is daarmee duurzaam en eenvoudig. Doordat het eenvoudig is, zorgt het Business Rules Canvas ook nog eens voor snelheid. Veranderingen worden met significant kleinere teams en met significant meer snelheid opgelost dan in het huidige ICT-landschap het geval is. Hiermee is de filosofie van ons platform te vergelijken met de 30 seconden filosofie van het “Speedee Service System” van McDonald’s.

 

Ecosysteem met agile changemanagement

Het resultaat is een inspirerend ecosysteem met een lean en mean agile changemanagement voor alle toekomstige veranderingen en een organisatie waar creativiteit, vrijheid en verantwoordelijkheid centraal staan. Op deze manier wordt de “tennisveld scène” van McDonald’s de standaard in iedere organisatie, want veranderingen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag en volgen elkaar steeds sneller op. Met het “tennisveld” …uuhh platform…van SixBlocks wordt een duurzame strategische ontwikkel- en/of groeiambitie gerealiseerd.

Tot slot is The Founder gewoon een hele leuke en (ont)spannende film vol met verrassende wendingen. Uiteraard is ook dit een hele goede reden om de film met familie en vrienden te gaan kijken er ervan te genieten.

Als je met mij wilt brainstormen over The Founder, McDonald’s, de “tennisveld scène” of wellicht benieuwd bent hoe jij met SixBlocks de ambitie in jouw organisatie kunt realiseren dan kun je mij natuurlijk altijd mailen.

 

 

Dit artikel is geschreven door:

Joost de Wit
Architect van transformaties via AI-gedreven innovatie.
Linkedin
joost.de.wit@sixblockssolution.com